Grondstoffen

De handel in grondstoffen wordt ook wel commodities genoemd. Het gaat hierbij met name om grondstoffen en bulkgoederen. Door een spel van vraag en aanbod van stoffen als koffiebonen en graan komt er een prijs tot stand. Deze prijs is uiteraard niet statisch, maar verandert aan de hand van vraag en aanbod. Er zijn een aantal spelregels voor de handel in commodities. Zo is er geen direct te traceren verschil in kwaliteit in grondstoffen. De goederen zijn fysiek aanwezig, maar hoeven na aankoop niet geleverd te worden; de goederen hebben een lange houdbaarheid; de kwaliteit van de grondstoffen is uniform; de hoeveelheden zijn groot.

Commodities handelen

Commodities worden verhandel middels termijncontracten. Aanbieder en koper spreken af om in de toekomst voor een vaste prijs een contract voor de aankoop van een commodity af te spreken. Dit gebeurt op een termijnbeurs met als grootste speler de Chicago Board of Trade (CBOT) en de London Metal Exchange. Op deze beurzen is een viertal partijen actief, te weten producenten die hun waar verkopen, zodat ze minder risico lopen wanneer de prijs opeens hard zakt; afnemers die commodities kopen voor het daadwerkelijke gebruik ervan; beleggers, die in de handel van Commodities een relatief laag risico lopen vanwege de ongevoeligheid voor inflatie en de nagenoeg niet bestaande correlatie tussen de koers van commodities enerzijds en aandelen en obligaties anderzijds. Zo kan een belegger zijn risico verlagen door feitelijk op twee paarden te wedden.

Speculeren op commodities

Als laatste en meest interessante partij zijn daar de speculanten. Het speculeren op commodities kan grote winst opleveren omdat op korte termijn een commodity behoorlijk in prijs kan schommelen. Online kun je handelen met veel verschillende commodities zoals Katoen, Koffie, Goud, Zilver, Olie en Aardgas.

De handel in grondstoffen

De handel in grondstoffen gebeurt via een zogeheten CFD, een contract of difference, waarbij de koper een grondstof koopt en deze middels een contract voor een tijd vastzet. Bij het verkopen van een grondstof wordt het verschil in winst of verlies berekend. De broker bepaalt wanneer de positie sluit door een winst/verlies limiet in te stellen. Let op, CFD's werken met een hefboomeffect, dat inhoudt dat je voor een klein bedrag via de hefboom (bijvoorbeeld 1:13) een veelvoud van de inleg kunt verdienen/verliezen. Wil je vooralsnog geen risico lopen, begin dan eerst met een demorekening, waarbij alles echt is behalve het geld. je kunt natuurlijk ook meteen beginnen met een gratis €25 bonus.