Cryptocurrencie
De virtuele munt, ook wel bekend als 'cryptocurrencie' of Bitcoin wint sterk aan naamsbekendheid en dat is beleggers ook niet ontgaan. Zodoende is er sprake van een koers die erg volatiel is. Zo kon je begin 2013 voor zo'n 15 dollar Bitcoin kopen. In november van datzelfde jaar was deze waarde al gestegen naar 980 dollar per aandeel. Zodoende kan gesteld worden dat de Bitcoin koers snel omhoog kan gaan maar ook erg snel kan dalen. Middels online platformen kun je eenvoudig speculeren op de Bitcoin koers in verschillende valuta's. Door gebruik te maken van CFD's kan er ook short worden gegaan met de beleggingen. Zo kun je zelfs geld verdienen wanneer jouw koers daalt. Dit is alvast een behoorlijk voordeel van de handel in Bitcoin.
Wat is Bitcoin?
Een Bitcoin is een digitale munteenheid die het mogelijk maakt om betalingen tussen personen uit te voeren. Deze Bitcoins worden online bewaard in een digitale portemonnee. Bij de uitvoer van betalingen is er geen bank die zorgt voor tussenkomst. Hierdoor zijn er, in tegenstelling tot bij andere betalingssystemen, geen extra kosten. Mede hierdoor is de Bitcoin een zeer interessante technologie voor winkels die voortdurend geld moeten afstaan aan het huidige betaalsysteem.
Je kunt een Bitcoin adres als het ware vergelijken met een soort bankrekening. Echter wordt je account niet door een bank of centrale instelling beheert. Zo kan jouw Bitcoin adres nooit geblokkeerd worden. Bij instellingen als Paypal kan dit wel gebeuren.
Anoniem of toch niet?!
Voor de betaling door middel van Bitcoin wordt gebruik gemaakt van een public key en een private key. De private key kan alleen individueel ingezien worden. Om transacties plaats te laten vinden dien je zowel de public als private key te gebruiken. Op deze wijze bewijs je dat de transactie van jou afkomstig is. Vervolgens kan in principe iedereen inzien welke transacties door één specifiek Bitcoin adres zijn uitgevoerd. Deze transacties worden bewaard in de daarvoor bestemde 'block chain'. De Block chain kan gezien worden als een publiekelijk logboek. Doordat niemand kan inzien wie de eigenaar van één specifiek adres is, blijft de betaling tot op zekere hoogte alsnog anoniem.
Zodoende kan tot op zekere hoogte gesteld worden dat de Bitcoin in principe niet echt bestaat. Er wordt echter wel bijgehouden welke transacties er plaats hebben gevonden. Door in de Block chain te kijken kan iedereen inzien hoeveel 'balance' er op een bepaald Bitcoin adres staat.