Aandelen

Een aandeel is een waardepapier dat een deel van het eigendom van een vennootschap vertegenwoordigt. Het totaal aantal aandeelhouders van een vennootschap is feitelijk eigenaar, vandaar dat grote bedrijven aandeelhoudersvergaderingen hebben, waarin gestemd wordt over plannen, directies etc. Juridisch gezien zijn de aandeelhouders echter geen eigenaar.

Effectenbeurs

Aandelen kunnen naar eigen wens op de effectenbeurs gezet worden en zijn vervolgens verhandelbaar. Het bezitten van een aandeel geeft recht op de uitkering van dividend, een deel van de winst van een bedrijf. Dividend hoeft echter niet uitgekeerd te worden als een bedrijf in zwaar weer verkeert. Het dividend is dan 0%. De handel in aandelen vindt plaats op beurzen zoals Beursplein 5 en Wallstreet. Sommige aandelen van hetzelfde bedrijf zijn op meerdere beurzen verhandelbaar.

Aandelenhandel

Nederland heeft in het verleden een belangrijke rol gespeeld in de aandelenhandel, daar de VOC de eerste multinational was die aandelen uitgaf. Reeds in 1606 werden deze overhandigd aan investeerders. Uitkering ervan was niet in geld, maar in natura zoals specerijen. Gelukkig is dat niet meer zo, want wie zit er nu op vier ton peper te wachten?

Winst maken

Met aandelen valt op twee manieren winst te maken, namelijk ten eerste met het dividend als een bedrijf winst maakt en ten tweede met de waardestijging van het aandeel zelf. Beide manieren van aandelenwinst kunnen gebruikt worden. Door het verkopen van lager ingekochte aandelen maak je winst op een aandeel. Verkoop je een eerder gekocht aandeel voor een lagere prijs dan het aankoopbedrag? Dan maak je verlies. Ondertussen ontvang je dividend van je broker zonder commissies of andere bijdragen.

CFD

De handel in aandelen gaat via een zogenaamde CFD, een contract of difference, waarbij u long of short gaat en een termijncontract afspreekt. Vooraf kun je de verkoop vastleggen als een aandeel een bepaalde waarde krijgt.

Hefboomconstructie

CFD's zijn een product met een hefboomconstructie, waarbij je met weinig eigen geld veel kunt verdienen. Als het ware leen je een onderliggend bedrag dat een veelvoud is van de eigen inleg. Ben je niet helemaal zeker over jouw handelsvaardigheden? Geen nood, maar start met een demorekening. Met de demorekening worden de precieze omstandigheden van de aandelenmarkt gesimuleerd, terwijl je geen risico loopt en ondertussen ervaring opdoet.