De exit strategie

De exit strategie kan gezien worden als methode of plan waarin in een voorafgaand stadium wordt vastgelegd hoe en op welk moment je een positie gaat sluiten. Niet veel traders zijn ervan op de hoogte dat een goede exit strategie van meer waarde is dan een entry strategie. Het sluiten van een positie bepaalt namelijk in welke mate de transactie tot verlies of winst heeft geleidt. Zo kunnen we stellen dat een goede exit strategie meer aandacht verdient dan dat het op dit moment krijgt. Het onderscheidt de succesvolle trader namelijk van de minder succesvolle trader.

De noodzaak van een goede strategie in Forex trading?

Het is verleidelijk om een succesvolle grafiek te zien en na te gaan dat jij degene had kunnen zijn die had mee kunnen profiteren van het succes. Achteraf is dit echter altijd een makkelijke en veilige constatering. Met name in een later stadium kom je als belegger tot dit punt. Echter word je als ondernemer als het ware in beslag genomen door een specifiek moment. We worden sterk beïnvloedt door de oplopende winsten of verliezen die we op ons scherm zien. Deze grafieken hebben als het ware een hypnotiserende werking. Naarmate er meer ingezoomd wordt op een lager tijdsframe wordt dit alleen maar groter. Hoe kleiner het tijdsframe, hoe heftiger de koersbewegingen zijn. Zodoende wordt het vermogen om rationale beslissingen te maken langzaam maar zeker vertroebelt. Wanneer we sterke prijsfluctuaties zien wordt je als belegger als het ware in de markt 'gezogen'. Dit leidt er toe dat je zonder plan of duidelijke exit strategie een positie inneemt.

Entry strategie VS. Exit strategie

Veel traders analyseren een grafiek en stellen zichzelf vervolgens de vraag: “Wanneer en op welk moment kan ik het beste instappen?”. Met andere woorden, ze zoeken naar een optimaal instappunt. Dit instappunt wordt ook wel de 'Entry' genoemd. Hierna wordt bepaalt waar de stoploss geplaatst zal worden. In veel gevallen wordt er helemaal geen stop loss geplaatst en is er zodoende sprake van een onbeperkt risico. Bij tradingsactiviteiten die 180 graden kunnen draaien is het verstandig om eerst een sterke exit strategie te bepalen voordat je een Entry strategie gaat volgen. Zodoende ben je beter gefocust op de risico's die je neemt. Traden gaat namelijk in essentie om het nemen van risico's. Je gaat anders naar grafieken en mogelijke kansen kijken wanneer je besluit om jouw exitstrategie als startpunt te nemen.


 

Terug naar overzicht